Ord-klog – Høre og forstå


En dreng lytter til, hvad hans storesøster fortæller ham. Hun beretter om noget, hun har set og opdaget. Selv om drengen altid lytter til, hvad hun siger til ham, er det ikke sikkert at han forstår, hvad hun siger og mener. Nu er hans søster heldigvis en pige, som ved at hun skal forklare ham tingene på en særlig måde, for at han kan forstå det.
For drengen er hun rigtig god at lytter til, så derfor hører han altid på hende og forstår hvad hun siger – for man skal lytte for at høre og forstå.


Høre og forståAt høre er at registrere - forskellige lyde - at nogen snakker sammen – og at der bliver sagt et eller andet.
At lytte aktivt er en proces, hvor man retter sin fulde opmærksomhed mod lydene – eller aktivt og deltagende prøver på at forstå, hvad meningen og hensigten er med, hvad der bliver sagt eller talt om.
At forstå er at begribe, fatte og indse, hvordan det umiddelbart forholder sig eller hvad hensigten og meningen med lydene er. Det er muligt at forstå en samtale ved at indleve sig i eller sætte sig ind i sagen, regne ud og derved opfatte meningen.
Man forstår når man reelt kan erkende hvad der sker og hvordan tingene forholder sig – og derefter kan fortolke og udlægge sagen. Derved viser man også, at man har en viden om det pågældende.® © 2007 – Jørn Martin Steenhold
Tekst fra bogen: Børn og klogheder – klog på 100 måder.