Ord-klog – Ord på billeder


På billedet er en voksen ved at forklare et barn, hvilken kunstner der har malet billedet, hvilket motiv billedet har, hvad de enkelte motiver, tegn og symboler står for – og hvad det er for en fortælling eller budskab, billedet formidler.
Der bliver brugt mange forskellige ord. Nogle ord forstår barnet, andre ord forstår barnet måske slet ikke betydningen af. Hvis kunstneren, der har malet billedet, er en god kunstner, vil billedet automatisk og naturligt fange barnets interesse – og barnet vil gå på opdagelse i billedets motivverden og fortælling.


ord på billeder


Det har fra tidernes morgen været vigtigt for menneskets overlevelse, at kunne sætte ord på de ting, man ser og opdager, genkender og ønsker sig.
Ethvert ord indeholder en betegnelse for, hvad ting står for, hvad det forestiller, hvad det repræsenterer og hvilken værdi og betydning man må tillægge det, (som ordet står for).
Samtidigt har det konsekvenser at benytte og udlægge ord, da det involverer deltagerne, indebærer beslutninger og medfører nogle bestemte handlinger.


® © 2007 – Jørn Martin Steenhold
Tekst fra bogen: Børn og klogheder – klog på 100 måder.